Geert van Coillie over Integratieve Massage

Masseren wordt plezierig wanneer je een evenwicht weet te vinden tussen een goede technische vakbekwaamheid en een intuïtief invoelende hartskwaliteit; tussen een spiergericht en een sfeergericht masseren; en tussen het zorgen voor een ander en het goed zorgen voor jezelf. Maak van het masseren een dans, geniet van het aanraken van dat wonderlijk wezen wat een lichaam is en open je hart. Dan kan je er van overtuigd zijn dat je massagepartner in de zevende hemel zal vertoeven.

Wanneer je door zo’n masseur verwend wordt, dan maak je mee dat er weinig heerlijker ervaringen bestaan, dan het ontspannen en als champagne bruisend gevoel dat in je komt wanneer je twee warme handen over je huid voelt dansen. Je drijft in een onmetelijke rust; de verkramping in je spieren laat zachtjes los en je voelt de energie tintelend stromen van kop tot teen. Niet alleen jij, maar ook degene die je masseert, voelt zich nadien vol energie, verkwikt en als herboren.

Massage is een kunst die binnen ieders handbereik ligt. Het is een lichaamstaal die vaak meer zegt dan de best gekozen woorden. Het is een oergebeuren dat meer lijkt op dansen en muziek maken dan op werken. Het komt uit het hart en niet uit het hoofd.

Ik ben er van overtuigd dat de wereld minder gestresseerd zou zijn wanneer meer mensen deze kunst van aanraken, aangeraakt en geraakt worden in hun dagelijkse leven zouden weten te integreren.

Laten we tot slot nog even luisteren naar de wijze woorden van een Oosters leraar:

Massage is iets
wat je kan beginnen te leren
maar dat nooit eindigt.
Het gaat door en door
en de ervaring wordt alsmaar
dieper en dieper
hoger en hoger.
Massage is een van de
meest subtiele kunsten.
Het is niet alleen
een zaak van ervaring,
het is meer een kwestie
van liefde…

Osho

Alle artikelen