Aanraken, aangeraakt en ‘geraakt’ worden

Aangeraakt worden is een basisbehoefte van de mens. Het is in onze cultuur echter niet de gewoonste zaak van de wereld en wordt in werk en zorgsituaties zelfs vaak als ongewenst gezien. In onze gestresseerde en afstandelijke wereld komt er steeds meer behoefte aan ‘gediplomeerde aanrakers’ die zorgvuldig, integer, vol mededogen vanuit een open hart en een diepe bezieling masseren. Dit is dan ook een belangrijke kwaliteit van Integratieve Massage.

Integratieve Massage laat 3 volledig verschillende massagevormen samensmelten tot één vloeiend geheel.

Eerst wordt men in een dynamische massage op zachte en ritmische wijze gewiegd, gerold, gerekt en losgeschud. Dit werkt op een erg diep niveau openend en ontspannend.

Daarna ontvangt men met warme olie een intuïtieve massage. Rustige strijkingen, afgewisseld met diepere knedingen en fricties dragen bij aan een tedere weldaad voor lichaam en geest.

Tenslotte wordt met een polariteitsmassage geëindigd. Door de handen zachtjes op verschillende plaatsen neer te leggen, kan de levensenergie in het lichaam vrijer gaan stromen.

Combinatie

Integratieve Massage combineert hierdoor 3 wezenlijke handelingen die een warme verzorgende moeder spontaan doet wanneer haar kind zich heeft bezeerd: het zachte wrijven op de pijnlijke plek, het rustige wiegen om het totaal tot rust te brengen en het liefdevol troostend neerleggen van de handen.

Integratieve Massage streeft, in een reeks massages, naar een zo optimaal mogelijke combinatie van de 3 gebruikte massagevormen zodat er een volledig ‘op het lijf geschreven’ massage ontstaat.

Daarnaast is iedere massage die men ontvangt totaal uniek. De integratieve masseur is immers opgeleid om de integratie van de diverse massagetechnieken zo goed mogelijk aan te passen aan de noden van elk moment.

Holistische benadering

Integratieve Massage is een holistische benadering. Ze beoogt een integratie van lichaam, geest en ziel.

Naast de heilzame, ontspannende werking op het lichaam is er een even grote aandacht voor het gevoel, de emotionele beleving en wordt men meegenomen naar een gebied van innerlijke stilte waar de diepste kern van iemands wezen ervaren kan worden. Het is een bezielde, vanuit het hart komende vorm van aanraken, aangeraakt en ‘geraakt’ worden; een woordeloos helen door een liefdevol ontmoeten.

Het doel van Integratieve Massage

Integratieve Massage heeft als voornaamste doel mensen lichamelijk en geestelijk te ontspannen, overtollige stress te verwijderen en energieblokkades te verminderen. Hierdoor kan de vitale lichaamsenergie opnieuw vrijer stromen en komt het dwangmatige denken tot rust. Er ontstaat meer harmonie tussen lichaam, geest en ziel, wat een sterk algemeen helende werking met zich meebrengt.

Integratieve Massage is ook een uitgelezen weg om mensen bewuster te maken van hun lichaam als bron van genot en welbehagen waardoor het tegemoet komt aan de fundamentele menselijke behoefte om warm en liefdevol aangeraakt en gekoesterd te worden. Het is een oase waarin men van kop tot teen, met hart en ziel verwend wordt.

Fysieke effecten

Doordat Integratieve Massage de bloedsomloop bevordert en het gespannen spier- en zenuwstelsel ontspant, kunnen ook allerlei fysieke kwaaltjes zoals hoofdpijn, te lage bloeddruk, slechte nachtrust, pijnlijke spieren en gewrichten verlicht worden.

Alhoewel Integratieve Massage geen psychotherapeutische methode is, kan het toch letterlijk en figuurlijk een steuntje in de rug geven wanneer mensen het emotioneel moeilijk hebben, overspannen geraken. Het kan ook het vrijkomen van geblokkeerde gevoelens vergemakkelijken.

Integratieve Massage:

 • ontspant lichaam en geest
 • laat energie beter stromen
 • geeft een intenser lichaamsgevoel
 • helpt bij lichamelijke en psychosomatische klachten
 • stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam
 • zorgt voor hernieuwde vitaliteit
 • geeft een gevoel van welbehagen
 • raakt de diepste kern van iemands wezen
 • is jezelf laten verwennen
 • is een oase van rust scheppen
 • is diepe meditatie
 • is communicatie zonder woorden
 • is een oeroude vorm van helen
 • is warm en liefdevol aangeraakt worden
 • is een cadeautje aan jezelf