“Grote pluspunten aan de opleiding Integratieve Massage”:

  • Ik leerde tools om daarna met voldoende oefening en zelfvertrouwen instinctief en creatief te kunnen masseren.
  • Het leerproces was heel praktisch: de massagetechnieken werd met veel geduld voorgedaan, dan opnieuw uitgelegd terwijl je kon uitproberen op een medestudent, en dan andersom zodat je nog eens kunt voelen hoe het is om te ontvangen. Dit werkte echt voor mij.
  • Dirna: haar enthousiasme, warmte, de ruimte die ze laat, haar guitige lach, de lichtjes in haar ogen als ze over massage vertelt, haar drive als ze vooruit wil met de les, haar uitgebreide ervaring, haar vastberadenheid, zorg en focus terwijl ze masseert.
  • Geert: zijn bezoekjes waren zeker een meerwaarde, voor mij zeker tijdens het blok body reading. Heel ontwapend, menselijk en ontzettend interessant.
  • Naast de opleiding biedt de opleiding ook diepgang en inzicht in de verschillende lichaamstypes, in hoe je start als masseur,…
  • De vrijdagavonden. Het arriveren. Dirna’s spirituele, warme start van elk weekend, elke keer een beetje anders, maar voelde me steeds echt welkom, precies hoe ik op dat moment was.
  • Ik kreeg er gratis meer inzicht in mijn eigen emoties en lichaam bij.
  • Het Lotushuis een fijne, rustgevende plek. De pauzes vaak buiten inde mooie tuin waren zalig.
  • De groep, vol totaal verschillende karakters, waar je jezelf kunt zijn, veel kon delen, kwetsbaar durfde zijn, samen leergierig was, hard kon lachen en dansen, uren samen luisterde, keek en voelde. Diepgaande gesprekken en vertrouwelijke stiltes, even tijd nemen voor jezelf, alles kon en mocht er zijn. Voor altijd een plekje in mijn hart!”

Tina augustus 2023

 

“De IM-opleiding is voor mij een belangrijk keerpunt geweest in mijn leven. Het heeft ertoe geleid dat ik andere keuzen heb gemaakt in mijn leven en werk. Het was het startpunt van een persoonlijke ontdekkingstocht. Dat voelt voor mij rijk. Rijk dat ik wakker ben geschud en een ‘heel andere Harry heb ontdekt’. Mijn drive is om anderen die ontdekkingstocht ook te laten maken. Ieder doet dat natuurlijk op zijn/haar manier. Massage nodigt uit tot een diepere laag. Voor de IM had ik geen idee dat je zo liefdevol in het moment met iemand in verbinding mag en kan zijn zonder verdere bedoelingen”.

-Harry

 

ik heb geleerd dat een goede massage vanuit je hart gebeurt en met de opleiding IM ga je eerst door een proces van oefenen waardoor je in het begin meer in je hoofd zit. Maar naarmate je meer oefent en je de volgorde van de technieken kent, kan je veel meer vanuit je hart masseren. Het is ook de combinatie van de 3 massagetechnieken die de IM massage zo compleet maakt. Alhoewel: ik heb gezweet op de dynamische massage 😉. Zeker niet makkelijk om te leren, want subtiliteit is hier de boodschap. Voor mij toch. En ook de andere stukken zoals  anatomie (ik beken: dit moet ik nog even instuderen) en de karakterstructuren of de bodywork-module als voorbereiding voor de polariteitsmassage: het is allemaal mooi op elkaar afgestemd. Ik vond het echt een heel kwalitatieve opleiding: veel bijgeleerd over massage maar ook over mezelf. En het tussen de modules in samenkomen met de medecursisten en oefenen: zalig! En je doet het ook supergoed als lesgeefster: vanuit een heel empathische en open houding naar de cursisten toe en je bent ook niet bang om je eigen kwetsbaarheid te tonen. Krachtig vind ik dit.

-Helena

 

Voor mij was de opleiding IM een cadeautje aan mezelf om nog meer in mijn lichaam te kunnen zakken. Lichaamsgericht werk en dus ook massage brengen innerlijke ontspanning. Doordat de cursus een volledig weekend is, werkt het nog meer in. De verschillende weekends bouwen mooi verder op elkaar. Het is een massagecursus die verder gaat dan enkel de massagetechnieken aan te leren. Het is een holistische aanpak waarbij voelen centraal staat, zowel bij de gever als bij de ontvanger. En alles mag er zijn, er wordt een veilige omgeving gecreëerd met fantastische mensen. Dirna is heel professioneel, en tegelijk ook warm en zacht met veel respect en aandacht voor iedereen. Zalig.

– J.G.

In dit jaar ben ik deze reis aangegaan. Ik voel meer liefde voor mezelf en meer acceptatie van wie ik ben en van mijn lichaam. Ik kan met meer liefde naar mezelf kijken. Deze reis is nog niet lang niet klaar en misschien ben ik wel net begonnen. Maar ik ben op weg en heb in de opleiding vergaard wat ik nodig heb om deze reis voort te zetten.

– Yvonne

Het was voor mij een enorm leerzaam jaar vol diversiteit. Een volledige opleiding op hoog niveau. Eerlijk gezegd had ik nooit verwacht dat het zo intensief zou zijn en dat we op zo’n breed spectrum opgeleid zouden worden. Ik ben Geert en Dirna heel erg dankbaar voor hun prachtige werk. Het heeft mij sterker, rijker in mijn gevoelsleven en zelfverzekerd gemaakt. En dat zetje gegeven dat ik nodig had om massages te gaan verzorgen in mijn eigen praktijk.

– Caroline

Het was een cadeautje aan mezelf. Zo zag ik het en zo werd het ook. Ik werd gepulst, gekneed, geliefkoosd, gepolariseerd. En dat deed deugd. Ook ik pulste, kneedde, liefkoosde, polariseerde. Ook dat deed deugd. De groep was zo divers en zo hecht. Er was zo veel warmte tussen ons, je kon alleen ontdooien. En dan komt er zoiets moois los. Elke maand tankten we bij elkaar en konden dan weer een eindje verder.

– Marie-Rose

Ik wist al vrij snel: dit wil ik ook leren! Wat een prachtige manier van geven en aanraken! In mijn beroep als verpleegster kom ik constant in aanraking met mensen, in letterlijke en figuurlijke zin. Ik voel me dan ook op mijn gemak bij het aanraken van anderen. Wat ik tijdens de opleiding heb geleerd over het primordiale belang van liefdevol en respectvol en bewust met intentie aanraken, vind ik zo bijzonder en mooi. Ik neem het mee in mijn massages, maar ook in het dagelijkse leven thuis en in mijn beroep. Het ‘raakt’ aan alles. Ik vond het traject met de groep rijk en heb erg genoten van het contact, de mooie omgeving en die verbondenheid met anderen te mogen voelen. Ook te zien hoe we samen ‘groeiden’ vond ik erg bijzonder.

– J.

Ik heb zo genoten van de wijze waarop we zijn meegenomen in alle stof, de wijze woorden over kunstenaarschap en aanvaardend aanwezig zijn. Deze woorden zijn iedere keer opnieuw inspirerend voor mij. Ook het gedicht van Osho over massage raakt me. Ik ervaar steeds meer de kunst van masseren, en dat dit nooit klaar is. Zelden heb ik me zo ontspannen en fijn gevoeld in een groep. Ik voelde me onderdeel van het geheel. Met elkaar leren, lachen, slapen, ontspannen en ‘hard’ werken. Ik heb genoten van de begroetingen op zaterdag en het afscheid op zondag. Iedere keer weer een soort verwondering over de hartelijkheid naar elkaar en ja ook naar mij, ik hoor erbij.

– Erika

De supervisiesessies bij Dirna en Geert waren aanvankelijk spannend, maar bleken zo leerzaam te zijn. Fijn om het met elkaar te doen. Ik heb er veel van en door geleerd. En ik heb terug gekregen hoe ik er zelf in sta en weer ervaren dat het mezelf ook rust en ontspanning brengt. Aandacht voor en in het moment.

– Bettina

Comfort met de groep. Verbinding met de een en wat minder met de ander. Lekker technisch een techniek leren op een mooie plek in Nederland. Een heerlijke opleiding waar ik heel veel heb geleerd.

– Xandra

De spreuk: ‘Met Aandacht Aanvaardend Aanwezig zijn, zonder te berusten’ hielp mij steeds meer met verbonden aandacht te genieten van wat er wel goed gaat. Mijn onzekerheid kon erg in de weg zitten, maar gaandeweg lukte het me steeds beter bij mezelf te blijven en met vertrouwen genietend te masseren.

– Ien