Een verslag van een ont-hoofde reporter

Wanneer ik de massagekamer van Geert Van Coillie binnenstap, valt me meteen de warmte op en de lekkere geur van een kaars. Op de verwarming hangt een doek. “Je mag je kleren uitdoen, ik leg zo dadelijk dat doek over je heen. Ik stel voor dat ik een goed half uur werk aan je rug en benen, een massage met schudden en rekken en met olie, en dat ik dan je voorkant en je hoofd masseer”, zegt Geert. Terwijl ik me een beetje onwennig uitkleed, zet Geert een rustgevend, kabbelend muziekje op. Ik leg me snel op mijn buik op de grote, met een sponslaken overdekte massagetafel. Geert laat zachtjes een grote doek over me heen dalen. Heerlijk, die warmte! Het doet me meteen al wat ontspannen maar ik stel vast dat mijn voeten daar nog niet in mee willen. Ze zijn vanochtend flink koud geworden toen ik naar het station fietste, te optimistisch gekleed voor de tijd van het jaar. Ik zeg er iets van aan Geert.

Geert legt zijn handen even op mijn boven- en onderrug. Ik ga spontaan dieper ademhalen. Dan ontbloot hij een deel van het doek zodat één been helemaal vrijkomt. Hij houdt even mijn voet tussen zijn handen en schudt het been dan zachtjes los. Verbazend met hoe weinig aanraking hij mijn ganse lichaam zachtjes kan doen wiegen en rollen! Het voelt heerlijk, ik ben opnieuw een kind dat gewiegd wordt.

Dan strijkt Geert olie over mijn been, en laat zijn handen met stevige strijkbewegingen van mijn hiel tot aan mijn heup glijden en zachtjes terug naar onder. Dat herhaalt hij enkele malen voor hij vervolgt met het losschudden van mijn kuit en het stevig kneden van mijn bovenbeen en heup. Ik los een zucht van ontspanning. Om te eindigen drukt de ervaren masseur met een pulserende beweging tegen mijn heup, en strekt hij het ganse been eens goed uit. Door de rekking lijkt het of ik langer word, en meer ruimte krijg in mijn lichaam.

Na een dito behandeling van mijn andere been, trekt Geert het doek heel zachtjes en langzaam van mijn rug naar beneden. Mijn voeten zijn nog steeds niet opgewarmd en blijven op een onaangename manier aandacht eisen. Ik vraag Geert er een extra handdoek over te leggen. Dat scheelt meteen.

Nu is mijn rug aan de beurt. Geert legt zijn handen tussen mijn schouderbladen en bij mijn stuit en wiegt mijn lijf zachtjes heen en weer. Niet alleen de beweging, ook de druk van zijn handen doet goed. Ik krijg olie op mijn rug en een stevige strijking van de nek tot de onderrug. Na enkele deugddoende herhalingen krijgen mijn nek en schouderspieren een kneedbeurt. Heerlijk, net waar ik nood aan had! Ik was me niet bewust van de spanning die er zich verzameld had tot Geert er begon op te werken. Duidelijk tijd om mijn computer even te laten voor wat hij is! Door de druk op de schouder- en nekspieren en het kneden lost de spanning. De duizenden gedachten in mijn hoofd beginnen eveneens op te lossen…

Geert nodigt me uit me om te draaien. Terwijl ik dat doe, houd hij het grote doek hoog voor zich en bedekt er me dan zachtjes mee. Hij voelt even aan mijn voeten. Nog steeds verre van warm! Geert neemt mijn koudkleumen één voor één in zijn handen en wrijft ze met uitrekkende bewegingen aan de bovenkant en ronde bewegingen op het ondervlak goed warm. Eindelijk! Ik merk dat ik me hierna veel beter kan overgeven aan de rest van de massage. Een eigenaardige sensatie: wanneer hij stevig aan mijn tenen trekt, voel ik de organen in mijn buik samentrekken.

De voorkant van mijn romp krijgt enkele stevige strijkingen, die vooral ter hoogte van mijn sleutelbeen ontspanning en een diepere ademhaling geven. De masseur beëindigt de vloeiende strijkbewegingen achter mijn nek en geeft deze een deugddoende rekking. Dan tilt hij mijn hoofd lichtjes op terwijl hij het zacht schudt. Het lijkt of mijn hoofd losser komt van mijn lichaam en mijn nek langer en ruimer wordt. En dan volgt de apotheose: mijn voorhoofd wordt met lichte druk uit elkaar getrokken in een beweging die eindigt met cirkeltjes op mijn slapen. Mijn aandacht is danig verslapt en ik ben klaar om weg te glijden in een slaap of een ontspannende dagdroom. Wanneer Geert even later zijn vingers in mijn oren steekt, waan ik me op een oceaan. Ik hoor immers alleen het geruis van mijn eigen ademhaling die als golven op en neer deinen. De dagdagelijkse wereld is ver weg.

Het volgende moment ben ik me bewust van twee rustige handen op mijn lichaam, één op mijn voorhoofd, de ander op mijn buik. Ik voel de energie tintelen door mijn lichaam. “Blijf gerust even liggen en kleed je dan maar aan. Ik zie je beneden bij een tasje koffie”, zegt Geert. Ik moet de zwaartekracht overwinnen om weer overeind te komen. Ik sta nog even na te genieten bij de chauffage in mijn geoliede Eva´s kostuum, uitkijkend over de weidse tuin. Zalig om totaal ontspannen en lekker ingewreven even de tijd nemen om niets te doen. Ik duik met enige weerstand terug in de kleren en in mijn notitieboek.

Tijdens de terugweg in de trein kan ik mijn hoofd niet rechthouden. Ik doezel in, vol mooie beelden in mijn hoofd, mijn lijf zwaar en loom. ´s Avonds wil ik nog enkel bij het vuur zitten, en nagenieten.

Alle artikelen